I SvD (Publicerad: 26 juli 2009, 21.55) går det att läsa att en ny kanadensisk studie visar att de som äter mycket kolhydrater är smalast.
”I studien har 4451 friska personer över 18 år skrivit ner allt de åt under ett normalt dygn. De som hade någon sjukdom eller gick på någon specialdiet fick inte vara med. Det visade sig att de som fick den lägsta delen av sin energi från kolhydrater – mindre än 47 procent – löpte högst risk att vara överviktiga eller feta. Risken för övervikt minskade sedan ju mer kolhydrater de åt, tills de nådde 290–310 gram kolhydrater per dag.”
Detta låter inte som något nytt utan som de gamla kostråden som redan finns. Och antagligen betyder resultaten att risken för övervikt ökar igen efter 290-310 gram kolhydrater per dag bara att kalori-intaget antagligen var större för de personerna. Men vad säger det då om låg kaloridieter? Jo, att som bantningsmetod är Atkins inte fungerar särskilt bra. Till det kan man lägga alla andra undersökningar om Atkinsdieten.
Att Atkinsdieten visat sig förkorta livet har en tidigare studie redan visat. Till det kommer det faktum att en kolhydratfattig kost kan leda till brist på glukos och medför minskad hjärnaktivitet, sämre bedömningsförmåga och koncentrationsproblem. En långtida kolhydratfattig och proteinrik diet kan även belasta njurarna. Den som äter protein baserat på mycket kött, fisk och skaldjur löper också en större risk att få gikt. Förutom det vet vi inte hur hjärnan påverkas på lång sikt.
I vuxen ålder förbrukar hjärnan cirka 20 procent av din energi. Den optimala energi till hjärnan är kolhydrater som omvandlas vid matsmältningen till glukos som lätt tas upp i blodet och förser hjärnan, nervsystemet och musklerna med energi. Att då utesluta kolhydraterna är du inte särskilt klokt. Det är även bättre att äta långsamma kolhydrater som behöver längre tid för att brytas ner till glukos, vilket innebär att de förser kroppen med energi under längre tid än vad de snabba kolhydraterna. Långsamma kolhydrater finns bland annat i fullkornsprodukter, baljväxter och färska grönsaker.
Inget nytt här utan bara bekräftade av "gammal" kunskap.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar