Kritik mot spikmattan försämrar effekten!

För andra dagen i rad kommer kritik mot spikmattan i media (1, 2, 3). Jag tar inte ställning för den reklamen företaget har gjort, men det finns vissa saker att tänka på. Om nu spikmattan fungerar till stor del på grund av placeboeffekt så gör kritiken mot spikmattorna i media att tron på spikmattorna minskar och att placeboeffekten då också minskar. Med andra ord gör kritiken att mattorna fungerar sämre. För placebo handlar ju om hur man med tro kan få fysiska förändringar i kroppen med ren viljestyrka. Det finns många studier som bevisar.

Vissa andra effekter är ju faktiskt bevisade, att användandet av spikmatta sätter igång blodcirkulation och kroppens egna smärtrespons.

Att studien som marknadsföringen av spikmattorna har använt sig av har också diskuterats och det känns konstigt att en studie från 1990 helt plötsligt avfärdas bara för att den är för gammal utan att några studier som motbevistat effekten finns. Skulle man göra så med alla studier som var ”för gamla” så skulle mycket av vår vetenskap inte gå att använda som argument längre.

Jag säger som jag har sagt så många gånger nu: Om spikmattan fungerar och får dig att må bättre, bry dig då inte så mycket om varför, utan gläds för att den gör det.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar