Omvänd Placebo

Det finns många studier på placeboeffekten och hur man med tankens kraft kan bli frisk. Till exempel finns en intressant studie i Kanada där man har testat placeboeffekten på hjärtpatienter. Hälften fick en riktig operation och hälften skar man bara upp men "spelade" bara att man opererade hjärtat. Båda grupperna blev till läkarnas förvåning friska. Att någon med behov av hjärtoperation kan tänka sig själva friska är helt otroligt och ett bevis för vår starka inneboende kraft.

Men om placeboeffekten finns gör då även det omvända. Att man om man har problem med saker som påverkar tankarna också kan "göra" sig själv sjuk. Så stress, dåligt självförtroende, dåliga förhållanden eller att man inte trivs på jobbet kan alltså göra dig fysiskt sjuk.

Allt handlar om tankarnas kraft. Om du tror att du ska bli frisk blir du det, men om du tror att du ska bli sjuk blir du det också. På samma sätt som positiva upplevelser och tankar kan förlänga livet kan dåliga förkorta det.

Så tänkt positiva tankar...

1 kommentarer:

Peter sa...

Precis. Farmakoligin har även ett namn för den "Nocebo", dock inte lika ofta använt av vetenskaparna i debatter dock, eftersom det kanske just den effekten de vi komma fram till genom att undanhålla den och hävda overksamhet.

http://alternativbloggen.blogspot.com/

Skicka en kommentar