Allergi mot solkräm. Nanopartiklar?

Allergiska reaktioner av solkrämer verkar vanliga i år. Min dotter blev otroligt allergisk mot Niveas solskyddskräm med utslag och blåsor som följd. Den dagen han vi inte ens komma ut så det var definitivt inte solen som orsakade det.

Jag har desperat letat efter en produkt som inte innehåller några farliga ämnen, men inte hittat några. Jag ska då också lägga till att min dotter är mycket känslig mot gifter i olika former. Vill man vara säker på att någon produkt går att använda till alla och inte ger allergier kan man prova på henne...

Naturskyddsföreningen granskade 2008, 18 solskyddsprodukter och i alla återfanns en eller flera av de sju miljöfarliga kemikalier som undersöktes. I fem solkrämer fanns zinkoxid som är förbjudet att använda som UV-filter. Zinkoxid är dessutom mycket giftigt för vattenlevande organismer

Zinkoxid och titandioxid, kan dessutom bestå av mycket små partiklar, så kallade nanopartiklar. Inte på någon av de undersökta produkterna angavs om det fysikaliska filtret består av nanopartiklar eller inte.

Nanoteknik är ingenjörskonst på en ny nivå. Nanoteknik utnyttjar det faktum att partiklar i nanostorlek har helt andra egenskaper än större partiklar av samma ämne. Den vanligaste definitionen av nanopartiklar är att de har minst en dimension som är mindre än 100 nm.

Redan i dag finns det nanopartiklar i solkräm och färger. Partiklar som är så otroligt små är mycket mer reaktiva än ett ämne är i sin ursprungliga form. Dessa egenskaper är också nanoteknikens problem.

Redan vid extremt låga doser ger till exempel kolnanopartiklar allvarliga hjärnskador hos fiskar inom 48 timmar. De kan ackumuleras i hjärnan och i lymfnoder hos människor. Just för att partiklarna är så små har de mycket lättare att ta sig in i kroppen. Kolnanorör har stora likheter med asbest och ser ut att skada lungorna på samma sätt.

Oroväckande forskningsrön om nanopartiklars cancerframkallande egenskaper och det faktum att användningen av ämnena ökar är skälen till att experterna i EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentprodukter (SCCP) kräver att tillstånden för olösliga nanomaterial ses över.

- Vi vet i dag för lite om vilka effekter nanopartiklarna har på hälsan om de appliceras på huden. Det finns forskare som menar att partiklarna kan tas upp av kroppen genom till exempel hårfolliklar, säger professor Tore Sanner, en av experterna i SCCP, till TT.

Inom EU är nanopartiklar av titandioxid och zinkoxid godkända i kosmetika. De finns till exempel i läppglans, ögonskugga, eyeliner, antirynkkräm, puder och solkrämer men också i läkemedel.

Världshälsoorganisationen (WHO) har tidigare klassificerat titandioxid som ett ämne som möjligen kan framkalla cancer.

Valet av solskyddskräm är inte lätt... Som tur är har det regnat i 2 veckor nu...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar