Mörkret ger oss depression och svininfluensa!

Det finns en mängd studier på att D-vitamin stärker immunförsvaret och nu även studier på att in låg nivå D-vitamin kan leda till depression. Så det är ingen slump att man på hösten och vintern drabbas lättare av förkylningar, influensa och depression. Till viss del handlar det visserligen om att den absoluta luftfuktigheten på vintern gör att bakterier och virus sprids lättare men även på att vi inte får tillräckligt mycket sol på oss.

I dagens Aftonbladet beskrivs det på följande sätt
”Bristen på sol och D-vitamin sänker vårt immunförsvar och gör oss extra mottagliga för virus. Vissa forskare tror att bristen på sol kan vara direkt farlig.
– Just nu pågår en diskussion om att de stora folksjukdomarna som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer påverkas ogynnsamt av mörkret. Jag tillhör dem som tror att bristen på solljus i Norden är ett jätteallvarligt problem. Den skadliga effekten är i klass med rökning, säger Björn Liedén, pensionerad allmänläkare.”

När det kommer till D- vitamin emot influensa säger Reinhold Vieth, en professor på institutionen för näringsforskning vid Universitetet i Toronto. ”Epidemiologiska data antyder att vitamin D har en roll i årstidsbunden influensa, och att den låga nivån av vitaminet under vintern verkar korrelera med förekomsten av influensa. “Vetenskapliga data är nästan överväldigande tydliga i att påvisa att vitamin D verkar göra att immunsystemet attackerar främmande partiklar bättre”

Så ta vara på solen under vintern och komplettera med d-vitamin tillskott för att hålla dig både glad och hålla svininfluensan borta.

I media: Ab, Ab, Dn, Dn, Ex, Ex, SvD, Gp,

Vetenskapliga referenser: 1, 2

0 kommentarer:

Skicka en kommentar